V Bratislave vyhlásili víťazov fotograficko-literárnej súťaže

05.10.2024 Bratislava

Bratislava 4. októbra (TASR) - V Bratislave vyhlásili v piatok výsledky pilotného ročníka fotograficko-literárnej súťaže pre stredoškolskú mládež #moje miesto. Súťaž je sprievodnou aktivitou platformy Ceny za architektúru CE ZA AR. Zapojilo sa do nej 74 mladých ľudí zo všetkých kútov Slovenska. Ceny získali siedmi stredoškoláci.

"Porotu v zložení Ria Gehrerová, Michal Huba, Peter Jurkovič a Dušan Martinčok príjemne prekvapila rôznorodosť príspevkov a aj rôznorodá veková štruktúra účastníkov," uvádza organizátor súťaže. Porotcovia vyhodnocovali prihlásené príspevky začiatkom augusta. "Dôležitá bola kvalita, originalita a najmä autorská výpoveď," zhodujú sa členovia poroty, ktorí vo viacerých hodnotiacich kolách napokon vybrali 22 finalistov a spomedzi nich sedem ocenených bez ohľadu na poradie.

Ceny získali Zsófia Esztergályos, Ema Jarošová, Agáta Komanová, Lukáš Krížik, Lujza Lea Lavriková, Hugo Pavelka a Kristína Solárová. "Ocenil som príspevky, ktoré šli za hranicu ľúbivosti a pokúšali sa priniesť osobné svedectvo, pričom sa nebáli preukázať istú zraniteľnosť," uviedol k oceneným dielam Martinčok. Príspevky všetkých finalistov si bude môcť verejnosť pozrieť v priebehu jesene na samostatnej výstave.

Súťažnú fotograficko-literárnu prehliadku pre stredoškolskú mládež #moje miesto, ktorá je súčasťou platformy CE ZA AR, organizuje Inštitút Slovenskej komory architektov (ISKA). Zmyslom prehliadky je podľa slov autorky a koordinátorky projektu Márie Novákovej zvýšiť všímavosť mladých ľudí voči svojmu okoliu a prostrediu, v ktorom žijú. "Je dôležité podporovať, aby sa tvorivo prejavili. A rovnako dôležité je, aby sme zvýšili citlivosť ostatných generácií voči mladým ľuďom. Chceme prepojiť rôzne generácie v novej otvorenej platforme," uzavrela Nováková.
 

Vyberte región

mark